Blockchain er en relativ ny og revolutionerende teknologi, som har fået – og fortsat får – rigtig meget opmærksomhed fra både medier og spekulanter. Den opsigtsvækkende teknologi er tidligere blevet kaldt den største innovation siden internettet. Om det rent faktisk er den største innovation siden internettet, findes der ikke et entydigt svar på, men der bør ikke herske nogen tvivl om, at blockchain teknologien er kommet for at blive.
Hvad er blockchain? Hvordan fungerer teknologien i praksis? Hvordan ser fremtiden ud for teknologien? Hvordan bliver man en del af det store fællesskab? Alle disse og mange andre spørgsmål vil vi forsøge at give dig og andre nysgerrige sjæle svar på i denne guide. Det er altså på denne side, at du kan blive meget klogere på teknologien, som har taget hele verden med storm. Der findes efterhånden ikke den person, som ikke har stiftet bekendtskab med teknologien – på den ene eller anden måde.
Ambitionen med denne guide er ikke at konkludere, om den såkaldte blockchain teknologi er en god teknologi eller ej. Derimod vil vi gerne give dig ny værdifuld viden, så du selv kan vurdere, hvad du synes om teknologien. Er man ikke så teknisk anlagt, kan det være ret svært at forstå, hvordan blokkæden fungerer, men du kan med garanti blive klogere på emnet ved at læse hele guiden.
Der findes desværre ikke et kort og præcist svar på dette spørgsmål, men vi kommer glædeligt med vores definition.
Blockchain er en samling af værdier og transaktioner i blokke, som udgør en uendelig lang ensartet kæde – nemlig en blokkæde. Alle, som er en del af netværket har en logbog, hvor de i fællesskab verificerer nye blokke. Når en blok først er blevet en del af blokkæden, kan den ikke slettes eller ændres. Alle i netværket kan se indholdet af blokkene. Det er med til at sikre en helt unik gennemsigtighed og tillid til systemet.
Selvom blockchain teknologien har været alment kendt i en del år, så er det fortsat et mysterium, hvem der står bag teknologien. Ifølge flere velrenommerede medier skulle opfinderen hedde Satoshi Nakamoto. Dog ved ingen, om Satoshi Nakamoto er en person eller en gruppe. Det er ikke sikkert, at vi nogensinde får svar på, hvem der i virkeligheden har opfundet blockchain teknologien. Det kan kun fremtiden berette om.
Om du er begejstret for teknologien eller ej, så må du anerkende, at teknologien i dag er en af de mest hypede. Den hypede blockchain teknologi er fortsat ny og uprøvet, hvorfor det er svært at sige noget om, hvor meget teknologien kommer til at fylde i fremtiden. Indtil nu har der kun været ganske få konkrete erfaringer med den, hvorfor det hele er lidt usikkert. Det er ikke desto mindre en god idé at holde sig opdateret via medier og blogs. Det skader jo aldrig at lære noget nyt.
Der findes ingen teknologier, som fungerer på helt samme måde som blockchain, men der findes da nogle enkelte alternativer i form af forskellige databaser. Dog skal man være bekendt med, at der er en række unikke fordele ved blockchain teknologien. Disse fordele vil vi komme meget mere ind på i et af de kommende afsnit. Derudover kommer vi ind på, hvilke udfordringer der er ved teknologien.
I forrige afsnit var vi kort inde på, hvordan teknologien fungerer, men skulle du fortsat være i tvivl, kommer vi gerne med en lidt længere forklaring.
Det er minernes opgave at opdage nye blokke – blokke, som sidenhen bliver føjet til den lange blokkæde. I dag er der stor konkurrence om at finde nye blokke, idet der ydes god betaling i form af transaktionsgebyrer. Med andre ord kan det være yderst gunstigt at arbejde som miner, hvis man er dygtig til at opdage nye blokke før alle andre. Dermed ikke sagt, at du skal gøre karriere som miner. Det kræver nemlig, at du investerer i diverse udstyr og sætter dig ind i alt det tekniske. Du kan evt. overveje, om det er noget for dig.
Det kan af og til ske, at en blok ikke godkendes af netværket. Det kan forekomme, hvis en bruger forsøger at snyde ved at tilføje en falsk transaktion e.l. I disse tilfælde vil der ske en forgrening af kæden. Den pågældende miner fortsætter på sin egen kæde, mens alle andre i netværket fortsætter på den rigtige. Da alle nye blokke skal godkendes, før de bliver en del af blokkæden, er det mere eller mindre umuligt at snyde. Dette er helt åbenlyst med til at højne sikkerheden.
I princippet kan alle tilføje en ny blok til kæden, men i realiteten kræver det en del teknisk viden at arbejde med blockchain. Det er altså ikke noget, man kommer sovende til.
Ingen kan længere være i tvivl om, at blockchain teknologien er i en liga for sig.
De fleste mennesker forbinder blockchain med kryptovalutaer, men teknologien bruges faktisk også på rigtig mange andre områder. I dette afsnit vil vi se nærmere på, hvilke fordele der er ved blockchain teknologien. Lad os kort gennemgå de vigtigste fordele for dig.
Den klart største fordel ved teknologien er, at den byder på meget høj sikkerhed og gennemsigtighed.
Sikkerheden er høj, da man ikke kan manipulere med blokkene, idet nye blokke altid skal godkendes af de andre i netværket. I stedet for at overlade ansvaret til én person har man med teknologien valgt at fordele ansvaret til mange enkeltpersoner. Forsøg på snyd og manipulation bliver altid opdaget, hvorfor der ikke er nogen grund til at gøre et forsøg.
I takt med at sikkerheden er blevet øget, er der blevet åbnet op for mange nye anvendelsesmuligheder. Man kan for eksempel bruge teknologien til musikdeling, salg af strøm, sortering af sundhedsdata og meget mere. Er du nysgerrig efter at vide, hvilke andre anvendelsesmuligheder der er, så bør du blive på siden, da vi kommer mere ind på dette senere.
Høj gennemsigtighed er ligeledes noget af det, der kendetegner denne teknologi. Den høje gennemsigtighed kommer af, at alle kan se blokkenes indhold. Det betyder, at intet bliver skjult for brugerne.
Det er ikke uden grund, at blockchain tit og ofte bliver omtalt som en fremtidsorienteret teknologi. Blockchain kan nemlig meget vel løfte os til det næste digitale niveau, idet der nærmest er uendelig mange muligheder med denne teknologi.
Der er faktisk så mange anvendelsesmuligheder, at det ikke er usandsynligt, at teknologien vil komme til at erstatte mange af de løsninger, som ikke fungerer optimalt i dag. Allerede nu – på et relativt tidligt stadie – er mange virksomheder begyndt at spekulere i, hvordan de kan udnytte blockchain teknologien til at gøre tingene smartere og sikrere. Har du mon et kvalificeret bud på, hvordan danske virksomheder kan få glæde af teknologien?
At teknologien er fremtidsorienteret er naturligvis ingen garanti for, at teknologien vil komme til at herske i fremtiden. Det er jo ikke til at sige, om der bliver skabt en ny og endnu smartere teknologi.
I forrige afsnit blev du præsenteret for, hvilke fordele der er ved teknologien. Som du nok ved, kan man ikke tale om fordele uden også at tale om ulemper – eller som minimum udfordringer. Der er ganske rigtigt visse udfordringer ved blockchain, som har været oppe at vende i en del medier de seneste år. DR, Finans, Computerworld og Version2 er nogle af de medier, som har været flittige til at fremhæve både fordele og ulemper ved teknologien.
Har du fulgt med fra sidelinjen, har du nok allerede en idé om, hvilke udfordringer der er ved blockchain. Alligevel kan du gøre klogt i at læse hele dette afsnit. Det kunne jo være, at vi nævner nogle udfordringer, som du ikke har tænkt på eller hørt om før.
En af de helt store udfordringer ved blockchain er, at det er en yderst kompliceret og energikrævende teknologi.
Det er en kendsgerning, at blockchain teknologien er meget energikrævende sammenlignet med andre mere centraliserede løsninger. Selvom energiforbruget ikke er den eneste væsentlige faktor, er det altså en stor udfordring, at netværket bruger så meget energi, som det nu engang gør. For at sætte det hele lidt i perspektiv kan vi fortælle, at Bitcoin – en blockchain-baseret kryptovaluta – bruger lige så meget strøm som hele Danmark.
En ting er, at teknologien er meget energikrævende. En anden er, at den er ret så kompliceret. I teorien kan man bruge blockchain teknologien alle steder, hvor der sker transaktioner mellem to parter. Dog mener skeptikerne, at teknologien er så kompliceret og svær at implementere, at den aldrig vil blive rigtig anerkendt. Tiden må vise, om skeptikerne har fat i den lange ende – eller om de tager fejl.
At blockchain teknologien er avanceret har også medført, at mange ikke har fuld tiltro til den. Det er en reel udfordring, idet det kan få virksomheder til at genoverveje, om det nu er en god idé at arbejde med teknologien. I takt med at flere og flere får øjnene op for teknologien og dens fordele, må man antage, at det får folkets generelle tillid til at stige. Dog slipper man nok aldrig helt af med skeptikerne.
‘Teknologien bag bitcoin er fremtidens internet’ – business.dk
Sådan lyder overskriften på en meget omdiskuteret artikel om kryptovaluta, blockchain og relaterede emner. Om teknologien bag – den såkaldte blockchain teknologi – rent faktisk bliver fremtidens internet kan vi ikke vide os sikre på – i hvert fald ikke endnu. Det er ingen hemmelighed, at blockchain teknologien har potentialet, men der er som bekendt også visse udfordringer ved teknologien. Hvis man ikke finder en løsning på førnævnte udfordringer, er det langt fra sikkert, at blockchain vil eksistere i fremtiden.
Men hvilke begrundelser er der for, at blockchain har et stort potentiale? Det helt store potentiale ligger i at sikre og gøre handler og overførsler mere gennemsigtige. I princippet vil man kunne bruge teknologien til at købe et hus i fremtiden.
Blockchain kan være med til at eliminere meget af den usikkerhed, der er til stede ved traditionelle transaktioner. Det vil give brugerne øget tryghed, idet antallet af svindelsager vil falde betydeligt. Dermed ikke sagt, at løsningen er hundrede procent risikofri.
Blockchain kan komme til at ændre verden, men hvor stor magt teknologien kommer til at få, kan man kun gætte på. Nedenfor kommer vi med en række konkrete eksempler på, hvordan teknologien bliver brugt i dag, og hvad man kan bruge den til i fremtiden:
… og meget, meget mere.
Det er nærmest kun fantasien, som sætter grænser for, hvad man kan bruge blockchain teknologien til. Blockchain har allerede nu fået en vis betydning for, hvordan vi alle – både private og erhverv – handler med hinanden. Det karakteristiske ved teknologien er jo netop, at man kan handle sikkert og nemt med hinanden uden at inddrage en mellemmand som en bank eller en anden type mægler.
Ikke alle mennesker er glade for tanken om, at blockchain kan komme til at spille en stor rolle i fremtiden. Dog er der ingen grund til at frygte denne teknologi, idet den byder på mange flere fordele end ulemper.
Blockchain og billigere strøm – hvordan hænger det sammen?
Det hænger sammen med, at det med blockchain er muligt at skære de dyre mellemled fra – ved at gøre brug af digitale kontrakter. I dag er der nemlig rigtig mange mellemmænd, som tjener formuer på at håndtere forskellige transaktioner. Ved at afskaffe nogle af disse fordyrende mellemled vil man kunne spare mange penge på el, gas og meget andet.
Flere førende eksperter inden for digital transformation tror på, at blockchain teknologien kan være med til at revolutionere måden at handle strøm på. Dette vil kunne gavne både forbrugerne og klimaet, idet man kan se frem til økonomiske besparelser og bedre energiudnyttelse. Ergo er der al mulig god grund til at krydse fingre for, at blockchain teknologien kommer til at blive brugt mere aktivt i fremtiden.
Skal vi gøre os forhåbninger om højere sikkerhed, gennemsigtighed og billigere strøm, så er blockchain måske svaret på vores bønner. Det er om ikke andet en pragtfuld mulighed for at springe et led over i energikæden. Det er med blockchain ikke kun muligt at håndtere transaktioner, men også at formidle betingelser og kontrakter i forbindelse med indkøb af energi. Dermed har man mulighed for at betale uden om elselskaberne. Lyder det ikke smart?
I disse år taler man rigtig meget om, at vi skal passe godt på vores klode og gøre alt for at handle miljørigtigt. Derfor er det ikke så mærkeligt, at netop muligheden for at gøre noget godt for klimaet er noget af det, som ofte bliver nævnt, når der tales om blockchain.
Drømmen om billigere strøm lever endnu.
De fleste mennesker vil helt naturligt komme til at tænke på kryptohandel, kryptovalutaer og investeringer, når de hører ordet blockchain. Det skyldes, at blockchain teknologien oprindeligt blev opfundet til netop disse formål. Blockchain blev sammen med Bitcoin opfundet i 2008 og har dermed eksisteret i omkring 10 år. På daværende tidspunkt havde mange svært ved at forstå, hvad man skulle bruge teknologien til.
Om man er glad for at investere eller ej, så bør man vide, at man ikke nødvendigvis skal sætte sin formue i aktier, obligationer eller huse. Man kan nemlig også sætte sine penge i kryptovalutaer ved hjælp af blockchain. Der bliver hvert år handlet kryptovalutaer for adskillige billioner kroner, så der bør ikke herske nogen tvivl om, at vi virkelig har taget investeringsformen til os. Kryptomarkedet er på mange måder en særlig størrelse, men det er ikke desto mindre et interessant marked med gode muligheder for at indkassere et stort og hurtigt afkast – hvis man spiller sine kort rigtigt.
Interessen for blockchain og kryptohandel er ikke faldet med årene – faktisk tværtimod. I 2017 oplevede vi et stort boom i antallet af handler, hvilket vidner om, at vi er mere åbne for at foretage risikable investeringer end førhen. Man kan nemlig ikke komme uden om, at kryptohandel er forbundet med en meget stor risiko. Af denne grund bør man ikke prøve kræfter med kryptohandel, hvis man er meget tryghedssøgende og forsigtigt anlagt. Ingen kan garantere dig, at dine virtuelle køb er noget værd i morgen. Denne store usikkerhed er en del af gamet.
Det skal først og fremmest pointeres, at der ikke findes ét officielt blockchain fællesskab. Der findes til gengæld mange mindre fællesskaber, som samles om deres fælles interesse for blockchain og tilsvarende teknologier. Man kan altså ikke kun deltage i kurser og lytte til foredrag, men også deltage i sociale events, hvor blockchain teknologien er i fokus.
Det er uden tvivl en fordel at være lidt teknisk anlagt, hvis man skal gøre sig forhåbninger om at blive en del af et fællesskab. Dog kan man sagtens deltage i diverse arrangementer uden at vide alt om den omtalte teknologi. Der skal jo også være plads til at lære noget nyt.
I vores moderne verden foregår meget af det sociale online, hvor man kan debattere og dele synspunkter via sociale medier. Det sker bl.a. via Facebook, Twitter og Skype. Det er takket være disse medier muligt at kommunikere med mennesker fra hele verden.
Skal du blive en endnu større del af fællesskabet, kan du deltage i processen med at tilføje transaktionsoptegnelser til den offentlige hovedbog. Her taler vi naturligvis om mining, hvor man løbende bygger nye blokke på den eksisterende blokkæde. Der findes ingen officielle tal for, hvor mange der arbejder med mining, men der er mange tusinde minere på verdensplan. Mange af disse minere holder til i Kina og USA.
Viden kommer ikke af sig selv – den skal opsøges.
Det er sjældent nok at se én video eller læse én guide, hvis man gerne vil tilegne sig ny viden om en hidtil ukendt teknologi som f.eks. blockchain teknologien. Denne teknologi er nemlig så tilstrækkeligt kompliceret, at man virkelig skal være skarp for at kunne forstå og huske det hele. Heldigvis er der ingen, som kræver, at du er ekspert på området. Det vil ikke desto mindre være en fordel, hvis du har den basale viden på plads mht. begreber, fordele, ulemper og udfordringer. Så kan du nemlig lettere vurdere, om det er værd at støtte teknologien eller ej.
Der er som regel rig mulighed for at læse sig til viden via bøger og andre tekster, men man er nødt til at indse, at der ikke er blevet skrevet ret mange bøger om blockchain og kryptohandel – i hvert fald ikke på dansk. Du kan via bibliotek.dk søge efter bøger om emnet, hvis du foretrækker at tilegne dig ny viden ved at læse.
I øjeblikket kan man bl.a. låne følgende bøger og øvrig litteratur:
– ’Blockchain set i et momsretligt perspektiv’ af Aske Sahl Hasselbalch og Kristian Koktvedgaard
– ’Blockchain kan skabe et internet for værdier’ af Magnus Boye og Mads Nyvold
– ’Blockchain – den digitale økonomi’ af Jens Jørgen Madsen
Læser du ovenstående bøger og tekster, så tør vi godt at love, at du lærer noget nyt om blockchain. Er du ikke så glad for at læse, kan du søge viden via videoer og dokumentarfilm.
Hvad er blockchain? Hvad betyder blockchain? Hvad går blockchain ud på?
Sådan lyder nogle af de mest stillede spørgsmål inden for digitale teknologier de seneste år. Du kan få besvaret alle disse relevante spørgsmål ved at læse eller genlæse denne guide.
Ingen ved alt om alt, men alle bør vide, hvad blockchain er, og hvilke muligheder teknologien byder på. Sandsynligheden for at blockchain teknologien kommer til at præge vores fremtid er nemlig ret stor. Derfor er det en god idé at tage sine forholdsregler ved at sætte sig ind i, hvad der er særligt ved denne teknologi.
Drømmer du om at vinde stort på kryptohandel og evt. mining, så er det alfa og omega, at du lærer alt, hvad der er værd at vide om blockchain. Blockchain er nemlig et helt centralt element, hvorfor man ikke kan undgå at stifte bekendtskab med denne teknologi. Søg evt. efter nogle af de mange hjælpeguides til begyndere, hvis du har brug for at få forklaret teknologien på et sprog, som du forstår.