Bitcoin mining er ikke et nyt fænomen. Faktisk har fænomenet eksisteret i lige så lang tid som selve valutaen. Bitcoin mining er nemlig det udtryk, man bruger om selve computer-processen bag transaktionerne. Den avancerede proces bruges til at finde nye bitcoins. Det kræver massevis af ressourcer at finde nye bitcoins. Det er her, at de dygtige minere kommer ind i billedet. I dag findes der adskillige tusinde minere på verdensplan.
En kryptominer har en meget central ting tilfælles med en rigtig miner. Begge minere arbejder nemlig på at udvinde værdifulde midler – henholdsvis guld og bitcoins. I den virtuelle verden fungerer bitcoins som guld. Som virtuel miner finder du bitcoins ved at udføre avancerede regnestykker. Det kræver en hel del teknisk viden.
Der har i årevis været delte holdninger til, om denne form for mining er tiden værd. Det er nemlig meget tidskrævende og på alle mulige måder en avanceret proces at mine bitcoins. Du skal dog være bekendt med, at minere bliver belønnet for deres indsats. Senere i guiden afslører vi, hvad man kan få ud af at være miner. Mining kan faktisk være en ganske indkomstgivende beskæftigelse, hvis man griber det an på den rigtige måde.
De fleste mennesker forstår, hvad mining går ud på, når de har fået forklaret det et par gange, men ikke alle forstår den mere avancerede del af processen. For at forstå hvad mining går ud på, skal man være bekendt med, at for at nye transaktioner kan blive gennemført, skal de inkluderes i en blok. Dertil skal man bruge et matematisk bevis (proof-of-work). Disse beviser er ikke umulige, men meget svære, at generere. Mining er altså ikke noget, man kommer sovende til.
Hvordan genererer man nye bitcoins? Det gør man ved at prøve milliarder og atter milliarder af beregninger i sekundet. Det er muligt at generere så mange beregninger i sekundet takket være avanceret hardware. Du skal altså ikke manuelt sidde og udføre beregningerne. Sværhedsgraden for at mine stiger løbende i takt med, at flere begynder at mine. Der bliver i gennemsnit skabt nye blokke hvert tiende minut. For at holde den gennemsnitlige tid nede på ti minutter hjælper det netop at hæve sværhedsgraden, hvorfor man har valgt at holde fast i denne strategi.
Som miner er du i princippet i konkurrence med minere fra hele verden. Det gælder nemlig om at løse algoritmen som den første. Løser du algoritmen som den første bliver du belønnet. Belønningen vil vi komme mere ind på senere. Mining er ganske rigtigt udbredt blandt private, men der er faktisk også mange selskaber, som har specialiseret sig i mining. Kina er helt sikkert det land, som huser de største mining-selskaber i verden. Det er måske ikke så mærkeligt taget deres lave priser på el i betragtning.
At mining ikke er mere udbredt blandt danskerne skyldes hovedsageligt, at de danske strømpriser er høje, og det kræver enorme mængder strøm at mine bitcoins. Du kan læse meget mere om mining og strømforbrug i guidens sidste afsnit.
Man siger normalt, at alle kan komme i gang med at mine, men det er måske ikke helt rigtigt. Du skal nemlig have noget avanceret computerudstyr for at beskæftige dig med mining. En almindelig bærbar computer vil nemlig aldrig kunne klare den krævende opgave. For at få succes med mining skal man være villig til at investere i professionelt hardware. Du skal i den anledning være opmærksom på, at der findes mange typer af hardware. For at holde dine udgifter nede kan du leje hardware i skyen. Det er ret nyt, at man kan gøre det, men det er faktisk allerede blevet meget populært blandt private og mindre selskaber.
At have det rette udstyr til mining er selvfølgelig ikke en forudsætning for at investere i bitcoins. Du kan med andre ord sagtens spekulere i denne kryptovaluta uden at vide noget om alt det tekniske. Dog vil det være en fordel, hvis du ved, hvordan mining og blockchain fungerer. Med forståelsen på plads kan du nemmere vurdere, om du bør investere i bitcoins.
Mining udregninger bliver som bekendt kun mere avancerede med tiden. De færreste mennesker kan leve af at udvinde bitcoins, men man kan da skabe en fin ekstra indtægt, hvis man går til opgaven på den rigtige måde. Du skal altså ikke forvente at blive rig på mining, men omvendt skal du heller ikke være i tvivl om, at det ikke er spild af tid.
Quartz kunne i 2017 afsløre, at Bitcoin minere i alt havde tjent over to milliarder dollars svarende til omkring tolv milliarder danske kroner. Du bør derfor ikke tvivle et sekund på, at der kan være penge i at mine bitcoins. Da kryptovalutaen blev lanceret i sin tid, kunne man sagtens bruge sin private computer til at mine bitcoins, men det kan grundet øget kompleksitet ikke længere lade sig gøre. Det betyder dog ikke, at du ikke kan tjene penge på mining. Du skal blot have fat i noget mere avanceret udstyr end tidligere.
Mining udregninger er kendetegnet ved at være ufatteligt lange. Det er med til at forklare, hvorfor man bruger avanceret computerudstyr til formålet. At finde den rigtige løsning kan tage alt fra fem minutter til mange timer. Gennemsnitstiden ligger dog, som tidligere nævnt, på ti minutter.
Den opmærksomme læser vil ved at have læst hele guiden have fundet ud af, at man ikke kan undvære en form for mining hardware, hvis man skal arbejde med de avancerede algoritmer. Bitcoin mining hardware kan både købes og lejes på nettet. Det mest avancerede og effektive hardware er forbeholdt store og veletablerede selskaber, idet udstyret er meget dyrt.
Hardware er ikke bare hardware – heller ikke når det kommer til mining. Der findes nemlig rigtig mange forskellige løsninger, som byder på forskellige fordele og ulemper. I gamle dage brugte man CPU til at mine bitcoins, indtil man fandt ud af, at der fandtes smartere løsninger. CPU mining finder kun sted i et meget begrænset omfang i dag.
ASIC er en nyere form for hardware, som har eksisteret siden 2013. Der er tale om en chip, som er specialudviklet til at mine bitcoins. ASIC mining er i dag den mest udbredte form for mining blandt både private og virksomheder. Denne form for mining er dog kun henvendt til dig, som rent faktisk er villig til at investere penge. Investeringen vil meget vel kunne tjenes hjem på sigt, men der ydes ingen garanti for, at man vil generere et overskud. Økonomisk set er dette den bedste løsning, da det gør det muligt at mine bitcoins uden at forbruge alt for store mængder strøm. ASIC er i modsætning til CPU specialudviklet til mining.
Cloud mining er den tredje og sidste løsning, som vi vil komme ind på i denne omgang. Denne løsning går ud på, at du lejer dig ind hos et datacenter, som har specialiseret sig i at mine bitcoins. Her vil du få tilbudt en bid af en processorkraft. Du bestemmer som udgangspunkt selv, hvor meget processorkraft du vil leje. Er du nysgerrig efter at vide, hvor meget du kan forvente at tjene? Så benyt dig af et af de mange online værktøjer til formålet.
For at finde guld, er det korte svar.
Bitcoins er lig med guld, så hvis du kender værdien af bitcoins, vil du nok have en naturlig interesse i at blive miner. Netværket belønner nemlig de mange mennesker, som ved hjælp af moderne hardware, miner nye bitcoins og verificerer transaktioner. De hårdtarbejdende minere modtager ikke blot nye bitcoins i bytte, men også transaktionsgebyrer. Vær dog opmærksom på, at kun én miner får en belønning. Belønningen går til den miner, som først finder frem til svaret på en given algoritme. Det gælder altså ikke kun om at finde den rigtige løsning, men også om at finde den først.
For hver transaktion du behandler, får du et gebyr. Netværket fungerer således, at de fleste transaktioner i princippet kan bearbejdes uden gebyrer. Mange brugere vælger dog at betale et mindre gebyr for at sikre en hurtigere transaktionstid og ikke mindst for at belønne minerne. Brugerne opfordres til at betale et mindre gebyr, men det er som sagt valgfrit, om man vil bidrage.
Man har i årevis minet bitcoins, men produktionen vil rent faktisk stoppe på et tidspunkt. Det vil ske, når man har opnået den totale mængde bitcoins – 21 millioner bitcoins. Man forventer, at samtlige bitcoins vil være fundet i år 2150. Der går altså rigtig mange år, før den sidste bitcoin bliver minet. Ergo er det bestemt ikke for sent at gå i gang med mining. Der er stadig mange penge at tjene.
Det er umuligt at svare på, hvor mange penge du kan tjene på mining, da det kommer an på valg af hardware, konkurrencesituationen og en håndfuld andre faktorer. For at komme i gang uden at investere store summer kan du med fordel leje dig ind hos et datacenter, som vi tidligere har været inde på.
2150 bliver efter sigende året, hvor den sidste bitcoin bliver minet. Fremtiden for mining må siges at se lys ud, selvom der naturligvis kommer en dag, hvor der ikke længere kan mines bitcoins. Det vil dog ske så langt ude i fremtiden, at det ikke er noget, man skal bekymre sig for. Det er næsten umuligt at tale om kryptovaluta uden også at tale om mining, idet mining er en vigtig del af dette virtuelle univers.
At handel med kryptovaluta og mining er meget udbredt i dag er desværre ikke ensbetydende med, at det ikke vil kunne ændre sig med tiden. Der kan jo ske det, at hele markedet kollapser, og at man som konsekvens heraf ikke længere kan tjene penge på mining. Det er enhver miners værste frygt, men forhåbentlig bliver det aldrig aktuelt.
Er der én ting, som er sikker, så er det, at der helt sikkert vil blive udviklet mere effektivt og strømbesparende hardware i fremtiden. Bitcoin mining er nemlig kendt for at sluge masser af strøm, hvilket selvsagt ikke gavner klimaet. Dette vil helt sikkert komme til at fylde mere i takt med, at vi bliver mere klimabevidste.
Uanset om du drømmer om at tjene penge på mining, eller om du bare er nysgerrig på emnet, så bør du følge med i, hvad fremtiden byder på. Du kan læse de seneste nyheder på vores hjemmeside, hvor du også kan blive klogere på, hvor du kan købe og sælge bitcoins.
Mining er en lidt særlig størrelse. Der bliver i medierne talt meget om, at man kan tjene penge på mining, men de færreste almindelige mennesker forstår, hvad det går ud på. Mange forestiller sig, at mining udføres af matematikgenier, men i virkeligheden bliver det hårde arbejde udført af specialudviklet hardware. Brug af avanceret hardware eller ej, så vil du kunne drage fordel af at være teknisk anlagt.
Der findes efterhånden mange måder at blive klogere på mining på. Du kan læse dig til viden via bøger, blogindlæg, nyhedsartikler og andre former for materiale. En måske endnu bedre løsning er, at du ser en dokumentarfilm om emnet og undervejs noterer de vigtigste pointer ned – så du nemmere kan lagre den nye viden.
Det er som regel nemmere at forstå, hvad mining går ud på, og hvordan man griber det an, hvis man får det forklaret grafisk. Derfor er det en fordel at se videoer om emnet, idet der i videoer typisk bliver brugt grafiske elementer. Du skal dog forberede dig på, at de fleste tilgængelige videoer er engelsksprogede. Dog findes der også nogle få videoer på dansk. Bibliotekerne boomer ikke ligefrem af bøger om mining, men der findes da et par bøger på hylderne.
Der er altså rig mulighed for at lære mere om emnet, hvis man er interesseret.
Bitcoin mining er lig med et højt strømforbrug.
Ja, det er desværre et faktum, selvom man gennem tiden har gjort meget for at nedbringe strømforbruget. For at sætte det lidt i perspektiv kan vi fortælle, at Bitcoin mining sluger strøm svarende til Danmarks samlede energiforbrug. Det er derfor svært at argumentere for, at mining skulle være bæredygtigt. Dog skal man huske på, at det reelle strømforbrug afhænger af, hvilken type hardware man bruger. Du kan skåne miljøet ved at investere i miljørigtigt hardware.
Tænk over hvor du placere dit mining udstyr. Læs f.eks. hvordan der gøres på Island.