Bitcoin er noget af det mest hypede i dette årti.
Bitcoin har eksisteret i en del år efterhånden, men det er først inden for de seneste år, at den virtuelle valuta for alvor er kommet i danskernes søgelys. I dag har unge såvel som gamle, en mening om valutaen. Bitcoin er ikke bare én ud af flere tusinde virtuelle valutaer. Der er derimod tale om den mest populære kryptovaluta overhovedet. Det er med til at forklare, hvorfor medierne og investorerne har så travlt med at snakke om netop denne valuta.
Bitcoin er en yderst populær valuta, men hvordan adskiller denne valuta sig fra alle andre valutaer, og hvorfor skal du overveje det som en investeringsmulighed? Alt dette kan du få svar på ved at læse guiden om tidens mest omtalte kryptovaluta. Guiden er hovedsageligt tilegnet begyndere, men kan også læses af garvede investorer. Du kan være helt sikker på, at du kommer til at lære noget nyt, hvis du læser hele guiden.
Som nybegynder kan du forvente at støde på en lang række hidtil ukendte begreber. Du vil bl.a. blive præsenteret for begreber som Bitcoin mining og Bitcoin wallet. For at skabe det allerbedste udgangspunkt for dig selv og din økonomi bør du sætte dig ind i, hvad de forskellige begreber betyder. Læs teksten til ende, hvis du ikke vil gå glip af værdifuld viden om, hvad de forskellige begreber betyder.
Bitcoin (forkortet BTC eller XBT) er allermest kendt som en virtuel valuta, men fungerer også som et betalingssystem. Bitcoin byder på en verden af fordele – både som kryptovaluta og betalingsmiddel. Dette vil vi komme meget mere ind på i et af de senere afsnit.
Bitcoin så første gang dagens lys i januar 2009. Bitcoin blev opfundet af Satoshi Nakamoto, som er en anonym person eller gruppe. Opfindelsen blev offentliggjort i 2008, men blev som bekendt først lanceret i 2009. På daværende tidspunkt var kryptovaluta et begreb, som kun ganske få kendte til. I dag ved de fleste voksne mennesker, hvad der definerer en kryptovaluta. Bitcoin har uden tvivl haft en central rolle i at udbrede kendskabet til dette univers.
Bitcoin har gjort sig positivt bemærket med deres peer-to-peer system, som gør det nemt for brugerne at handle med hinanden uden hverken at inddrage pengeinstitutter eller centralbanker. Det er en mulighed, som flere og flere danskere får øjnene op for. I modsætning til traditionelle valutaer, bliver den virtuelle valuta hverken reguleret eller underlagt beskyttelsesregler i den danske eller europæiske lovgivning.
Bitcoin har gennem årene mødt meget kritik fra især bankverdenen, hvor flere højtstillede personer har kaldt valutaen for en økonomisk boble. Økonomisk boble eller ej, så kan vi konkludere, at danskerne er glade for at handle med bitcoins.
Bitcoins kan beskrives som digitale kontanter, som kan overføres fra den ene verdensdel til den anden på få sekunder eller minutter. Alle transaktioner sker via det store netværk. Bemærk at disse transaktioner ikke kan spores af hverken myndigheder eller andre. Med andre ord kan man handle hundrede procent anonymt.
Bitcoin gør brug af blockchain (blokkæde). En blokkæde er en offentlig optegnelse over transaktioner, som sker i kronologisk rækkefølge. Denne blokkæde opbygges af de mange brugere og minere. Formålet med mining er at verificere bestandigheden af transaktioner og ikke mindst for at forhindre double spend. Man taler om double spend, når en bruger forsøger at sende bitcoins til flere modtagere på en og samme tid. I dette tilfælde vil kun én af transaktionerne blive opfattet som gyldig. På denne måde sikrer man sig, at man ikke kan bruge de samme midler to gange.
Bitcoin styres ene og alene af brugerne. Du kan også blive en del af fællesskabet, hvis du føler dig betaget af den virtuelle valutaverden.
Bitcoin er et åbent og gennemskueligt pengesystem, idet teknologien bag er open source. Det fordelagtige ved dette er, at alle og enhver kan se, hvordan systemet er bygget op. Det er i denne sammenhæng vigtigt at slå fast, at netværket ikke håndteres af én person. Alle kan bidrage til fællesskabet ved at melde sig som frivillig udvikler. Dermed ikke sagt, at alle udviklingsidéer bliver implementeret. Nye tiltag skal altid testes af andre udviklere, før de evt. bliver implementeret.
Bitcoin mining er et af de udtryk, som man skal have kendskab til, hvis man går med tanker om at handle med virtuelle valutaer. Bitcoin mining (Bitcoin minedrift) er opkaldt efter den traditionelle minedrift. I den virkelige verden skal man bruge mange ressourcer på at udvinde guld og metaller, mens man i den virtuelle verden skal bruge ressourcer på at finde nye blokke. Den virtuelle minedrift går kort og godt ud på, at man føjer gyldige transaktioner til den eksisterende blokkæde. Blokkæden bliver større dag for dag i takt med, at der bliver gennemført flere transaktioner.
Mining er en avanceret proces, som mest af alt handler om at bearbejde transaktioner, holde alle involverede parter synkroniseret samt sikre netværket. Med andre ord er der tale om et stort netværk, som holdes i gang af de utallige minere, som opererer fra mange forskellige lande.
For at blive miner skal du besidde en vis teknisk viden, idet du skal udføre forskellige avancerede beregninger. En transaktion kan først blive bekræftet, når transaktionen er blevet inkluderet i en blok. Hertil skal man som miner udføre et matematisk bevis. Mineren bliver først accepteret i netværket og modtager en belønning, når beregningerne er på plads. Det er i den anledning værd at nævne, at sværhedsgraden for at finde gyldige blokke løbende stiger. I dag er mining en temmelig konkurrencepræget branche.
Bitcoin mining er på mange måder en avanceret størrelse, men er du lærenem, så kan du måske også lære at mine de populære bitcoins.
Bitcoin wallet (pung) er endnu et af de udtryk, man støder på her, der og alle vegne. Det er gudskelov ikke det mest tekniske udtryk. En wallet fungerer ligesom en almindelig bankkonto, da denne wallet gør det muligt at handle med folk fra hele verden. Du skal bruge en wallet for at kunne sende og modtage mønter fra andre brugere. Din virtuelle pung er naturligvis også der, hvor du opbevarer dine bitcoins.
En wallet er ikke bare en wallet. Der findes efterhånden mange forskellige typer af wallets. De såkaldte wallets kommer i et væld af forskellige platforme med forskellige funktioner. Din kommende wallet kommer til at indeholde private nøgler. Disse nøgler tillader dig at bruge bitcoins. Uden disse private nøgler er dine bitcoins strengt talt ikke noget værd. Ergo er det alfa og omega, at man passer godt på sine nøgler. Hertil skal man bruge en sikker wallet. En Bitcoin wallet er typisk en enhed, hjemmeside eller app.
De mest udbredte typer af wallets består af følgende:
En hardware wallet er attraktiv af flere forskellige grunde. Du er garanteret sikker opbevaring, nem backup og begrænset risiko for fejl. Det er nemt at gå til selv for begynderen. Den eneste reelle ulempe ved denne type wallet er, at den ikke er helt omkostningsfri.
En online wallet er tilegnet dig, som leder efter en let måde at opbevare en mindre beholdning af bitcoins på. Det er både nemt og hurtigt at sende og modtage betalinger via en online wallet. Der er tilmed flere af disse wallets, som tillader adgang over flere enheder. Den internetbaserede wallet egner sig dog ikke umiddelbart til opbevaring af mange bitcoins. Ligger du inde med en større mængde bitcoins, bør du anskaffe dig en hardware wallet.
Så hvad kan vi konkludere ud fra ovenstående? Vi kan konkludere, at der er både fordele og ulemper ved begge typer af wallets. Hvilken type wallet du skal vælge afhænger af, hvad din hensigt er. Det er nemlig ikke helt underordnet, om du vil bruge bitcoins til at investere, spare op eller til at handle med. Anbefalingen går på at sammenligne de forskellige wallets, før man træffer et valg. Forsøg så vidt muligt at undgå suspekte wallets.
Nogle mennesker vil stålfast påstå, at man ikke kan bruge bitcoins til noget, men det er naturligvis ikke sandt. I dag har man rig mulighed for at bruge bitcoins, når man handler på nettet. Det er faktisk et ret udbredt betalingsmiddel i mange lande. Listen over virksomheder, som godtager betaling med bitcoins, vokser sig større hele tiden.
Hungry, Gigahost og Cloudtech er blot nogle af de danske virksomheder, som accepterer bitcoins. Du kan shoppe alt fra tøj, sko og hårprodukter til værktøj, hosting og mad, hvis du er indehaver af bitcoins. Der er mange fordele ved at handle med bitcoins, hvilket vi vil komme mere ind på i et af de kommende underafsnit.
Bitcoins kan bruges på flere danske hjemmesider, men fungerer også som betalingsmiddel på adskillige udenlandske webshops og hjemmesider. I Danmark er det ikke lige så almindeligt at betale med bitcoins som i for eksempel USA, men den virtuelle valuta er på vej frem herhjemme. I USA kan man betale med bitcoins i rigtig mange fysiske butikker og online forretninger.
Googler du, hvor man kan betale med bitcoins, vil du blive præsenteret for en lang liste over danske virksomheder, som har valgt at acceptere den digitale valuta. Denne liste vil være uundværlig for dig, som hellere vil betale med bitcoins end traditionelle betalingsmidler som bankoverførsel eller betalingskort.
Bitcoin kursen har ændret sig markant siden sin begyndelse for mange år siden. Kursen har været stigende i en længere periode, men der har også været flere nedgangsperioder. I dag kan man via internettet følge kursen i realtid. Dette kan du med fordel benytte dig af, hvis du påtænker at investere i den eftertragtede valuta.
Foruden at kigge på den aktuelle kurs bør man også gøre sig bekendt med, hvordan kursen har ændret sig med tiden. Du kan eksempelvis kigge på, hvordan kursen har ændret sig de seneste år. At du har helt styr på, hvordan kursen har ændret sig med tiden er ikke ensbetydende med, at du kan forudsige, hvordan kursen vil udvikle sig de kommende år. Du har dog mulighed for at komme med et kvalificeret bud på dette.
Herunder vil vi fremhæve en række højdepunkter ang. kursens udvikling:
Prisen pr. bitcoin bliver som regel vist i USD (amerikanske dollar).
Ønsker du at kende den aktuelle valutakurs i danske kroner, skal du blot benytte dig af en online valutaomregner. Du har sågar mulighed for at downloade en app til formålet, så du altid kan følge med i, hvordan kursen udvikler sig. Det er trods alt ret nyttig viden, hvis man gerne vil investere eller allerede har investeret i den digitale valuta.
Uanset om man taler om traditionelle valutaer eller virtuelle valutaer, så er den store udfordring at købe, når kursen er lav og sælge igen, når kursen er høj. Med andre ord gælder det om at få mere for sine bitcoins, end man selv har givet for dem. Bitcoin er som virtuel valuta kendt for at opleve store udsving, hvorfor man ikke bør gå i panik, blot fordi kursen falder en smule. Det er helt naturligt. Du bør dog sælge dine bitcoins, hvis du frygter, at kursen vil blive ved med at falde. I nogle situationer gælder det bare om at begrænse sit tab.
Ikke alle fageksperter vil erklære sig enige i, at virtuelle valutaer kan sidestilles med traditionelle investeringer som aktier og obligationer. Der er ikke desto mindre mulighed for at tjene penge ved at købe og sælge bitcoins. I princippet er ens bitcoins ikke noget værd, før man finder en køber, men det er heldigvis let at finde købere til bitcoins. Bitcoin adskiller sig dog fra andre traditionelle investeringsformer, idet der ikke er nogen rente, og den er ikke værdisat – i hvert fald ikke officielt.
At investere i bitcoins er ikke helt uden risiko. Det regnes faktisk som en højrisiko-investering, hvorfor man ikke bør overveje det som en investering, såfremt man ikke er villig til at tage en chance. Bitcoin har historisk set været en fremragende investering, idet valutaen er gået fra at være næsten værdiløs til at være mange tusinde dollars værd pr. enhed. Investerede man blot et par tusinde kroner i den virtuelle valuta for knap ti år siden, ville man være millionær i dag. Det er selvfølgelig nemt at være bagklog, men det er da beundringsværdigt og interessant, at værdien er steget så markant.
Bitcoin og andre kryptovalutaer adskiller sig også fra andre investeringsformer ved hverken at være sikret mod inflation eller devaluering. Dette har skræmt mange investorer væk, men det ændrer selvfølgelig ikke på, at de digitale valutaer er meget eftertragtede hos de fleste spekulanter.
Ønsker du at handle med bitcoins, så skal du gøre brug af nogle af de mange store børser. Du kan som regel vælge mellem flere betalingsmuligheder, når du vil handle bitcoins. Betaling via bankoverførsel og betalingskort er de mest almindelige betalingsløsninger. Selvom der er mange fordele ved at handle på de store, udenlandske børser, så skal du vide, at der findes mindst ét alternativ. Du kan nemlig også købe bitcoins via danske vekselerer. Det er den hurtigste løsning, men ikke den billigste. Du skal nemlig betale et par procenter til udbyderen.
Husk at det udelukkende er dit ansvar at passe godt på dine bitcoins. Der er ikke mulighed for hverken at få en erstatning fra banken eller forsikringsselskabet, hvis man bliver udsat for digitalt tyveri. Din investering kan altså risikere at gå tabt, hvis du ikke tager dine forholdsregler. Her gælder det om at vide noget om digital sikkerhed og bruge sin sunde fornuft.
I et af de tidligere afsnit fik du fortalt, hvor du kan handle med bitcoins. Det er helt sikkert vigtig viden, men det er også relevant at vide, hvorfor man skal handle med bitcoins. Der findes mange forskellige betalingsløsninger, så hvorfor overhovedet overveje at bruge bitcoins til at shoppe varer og tjenesteydelser for? Det vil vi hjertens gerne gøre dig klogere på, så du kan vurdere, om denne lidt utraditionelle betalingsløsning er noget for dig.
Der er naturligvis også nogle få ulemper ved at handle med bitcoins, men dem må vi gemme til en anden god gang.
Hvordan ser fremtiden ud for Bitcoin?
Det er dét spørgsmål, som alle stiller, men som ingen rigtig kan eller vil svare på. Det er nemlig svært at sige, hvordan denne virtuelle valuta vil udvikle sig i fremtiden. Bitcoin er truet af flere eksterne forhold, herunder forbud. Sydkorea og Kina er nogle af de lande, som overvejer enten at forbyde eller som minimum regulere brugen af kryptovaluta. Det kan få store konsekvenser for Bitcoin og de andre virtuelle valutaer. Sydkoreas begrundelse for at regulere eller forbyde handel med kryptovaluta går på, at myndighederne opfatter denne type investering som ren gambling.
Bitcoin har i årevis været et af de ganske få investeringsobjekter, som man kan investere i og tjene på uden at blive beskattet. I skrivende stund er gevinster fortsat skattefrie, men det kan hurtigt komme til at ændre sig. Skatterådet er lige nu ved at undersøge, om gevinster fra handler med bitcoins er skattepligtige eller ej. Skatterådet betragter på nuværende tidspunkt ikke kryptovalutaer som rigtige valutaer, hvorfor man ikke umiddelbart bliver beskattet af sine gevinster. Om du bliver beskattet eller ej afhænger i høj grad af din hensigt. Det har nemlig afgørende betydning, om du ser dit køb af bitcoins som en ren interesse eller investering. Du kan eksempelvis købe bitcoins af politiske, ideologiske eller tekniske grunde.
Læs mere på SKAT.dk
Bitcoin eksisterer med al sandsynlighed også om både tre, fem og ti år, men det er ikke til at vide, hvordan kursen vil ændre sig, og hvordan teknologien vil udvikle sig. Det bliver om ikke andet interessant at følge med i, hvordan markedet for kryptovalutaer ser ud i fremtiden. Alt dette kan du følge med i via dette website.
Bitcoin for begyndere er en meget brugt søgeterm. Det vidner om, at der er rigtig mange hidtil uerfarne spekulanter og investorer, som ønsker at handle med kryptovalutaer. I denne guide har vi flere gange understreget, at alle kan handle med bitcoins, men det er ikke ensbetydende med, at man bare skal kaste sig hovedkulds ud i det. Ligesom med alle andre former for investeringer skal man bruge tid på research og andre tiltag, som kan skabe et solidt fundament for en god investering. Er du ny i faget? Så vil vi gerne hjælpe dig lidt på vej.
Begynderen bør først og fremmest danne sig et overblik over, hvordan systemet fungerer. Hvad angår systemet, skal man bl.a. vide, hvad blockchain og mining går ud på. Du kan læse alt om disse to udtryk ved at rulle længere op på siden. Som begynder kan du helt sikkert få glæde af en fagrelevant ordbog, hvor alle de forskellige udtryk og begreber er forklaret på et letforståeligt sprog.
Uanset hvor risikovillig du er, så bør du aldrig investere flere penge i bitcoins og andre kryptovalutaer, end du kan tåle at miste. Befinder din risikoprofil sig i den grønne zone, så bør du som udgangspunkt holde dig fra de ellers fordelagtige virtuelle valutaer. Det er i hvert fald svært at komme med gode argumenter for, at disse investeringer skulle være sikre. For at slutte guiden godt af vil vi gerne give nogle gode tips til begynderen, som drømmer om at score stort på bitcoins:
Du kan læse meget mere om de forskellige børser og kryptovalutaer ved at besøge de undersider, som du finder via den øvre menu på hjemmesiden.